Mindfulness για Παιδιά (Part 1)

Σε έξι διαδοχικά άρθρα θα παρουσιάσουμε βασικές συμβουλές για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες, καθώς και διάφορες δραστηριότητες Ενσυνειδητότητας από τον αρθρογράφο των New York Times, David Gelles.

 

Ενσυνειδητότητα για Παιδιά

Παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από την Ενσυνειδητότητα, την απλή εξάσκηση του να φέρνουν  μία ήπια και αποδεχτή προς την παρούσα στιγμή στάση. Επίσης, είναι δυνατόν να βοηθήσει τόσο τους γονείς όσο και τους φροντιστές των παιδιών μέσω της προώθησης της ευτυχίας και της ανακούφισης από το άγχος. Παρακάτω, παρουσιάζουμε βασικές συμβουλές για παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών, καθώς και διάφορες δραστηριότητες Ενσυνειδητότητας οι οποίες αναπτύσσουν την συμπόνια, την συγκέντρωση, την περιέργεια και την ενσυναίσθηση. Και να θυμάστε πως η Ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι και διασκεδαστική!

 

Τι είναι η Ενσυνειδητότητα & Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά;

Από τις πρώτες μας στιγμές η Ενσυνειδητότητα μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος και να αυξήσουμε την ευτυχία.

 
Πως μπορεί να βοηθήσει

Οι αντιξοότητες ξεκινούν να υπάρχουν στην ζωή μας, από την στιγμή που γεννιόμαστε. Τα βρέφη πεινούν και κουράζονται. Τα νήπια παλεύουν με την γλώσσα και τον αυτοέλεγχο. Και καθώς τα παιδιά περνούν μέσα από την προεφηβία για να γίνουν έφηβοι, η ζωή γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Η ανάπτυξη σχέσεων, η διαχείριση των σχολικών υποχρεώσεων και η εξάσκηση της ανεξαρτησίας – τα χαρακτηριστικά της ωρίμανσης – δημιουργούν, φυσικά, αγχώδεις καταστάσεις για κάθε παιδί.

Σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, η Ενσυνειδητότητα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την μείωση του άγχους και την προώθηση της ευτυχίας. Η Ενσυνειδητότητα – μία απλή τεχνική η οποία τονίζει την συγκέντρωση της προσοχής μας στην παρούσα στιγμή καθώς διατηρούμε μία στάση αποδοχής, χωρίς την άσκηση κριτικής – έχει εμφανιστεί ως μία δημοφιλής πρακτική τις τελευταίες δεκαετίες. Διδάσκεται σε στελέχη επιχειρήσεων, σε αθλητές στα αποδυτήρια και, όλο και περισσότερο, σε παιδιά τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.

 

Πρώιμες Συνήθειες

Τα παιδιά μπορούν με έναν μοναδικό τρόπο να επωφεληθούν από την πρακτική της Ενσυνειδητότητας. Οι συνήθειες που θα σχηματιστούν στα πρώιμα στάδια της ζωής μας θα επηρεάσουν μετέπειτα την ενήλικη περίοδό της. Με την Ενσυνειδητότητα έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στα παιδιά μας την δυνατότητα να γνωρίσουν τις έννοιες της ¨γαλήνης¨ , της ¨αποδοχής¨ και της ¨καλοσύνης¨.

«Η Ενσυνειδητότητα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά την ανακούφιση από οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίσουν μετέπειτα στην ζωή τους.», ανέφερε η Annaka Harris, συγγραφέας που διδάσκει Ενσυνειδητότητα σε παιδιά. «Τους προσφέρει, ακόμη, την ομορφιά του να είσαι εκεί στην παρούσα στιγμή.».

Εν μέρει, ο λόγος για τον οποίο η Ενσυνειδητότητα είναι τόσο αποτελεσματική στα παιδιά μπορεί να εξηγηθεί από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός μας. Παρόλο που, οι εγκέφαλοι μας αναπτύσσονται καθόλη την διάρκεια της ζωής μας, οι συνδέσεις στα προμετωπιαία κυκλώματα δημιουργούνται με ταχύτερο ρυθμό κατά την διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας. Η Ενσυνειδητότητα προάγει τις δεξιότητες που ελέγχονται από τον προμετωπιαίο φλοιό, όπως η συγκέντρωση και ο γνωστικός έλεγχος. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της αυτορρύθμισης, της κρίσης και της υπομονής κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

 

Η Διδαχή της Ενσυνειδητότητας

Η διδαχή της Ενσυνειδητότητας δεν αποτελεί κάτι που πρέπει να ανατεθεί μόνο σε εξωτερικούς συνεργάτες. Οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να ενσωματώσουν οι ίδιοι την Ενσυνειδητότητα στην συμπεριφορά τους, ώστε να την διδάξουν στα παιδιά τους.

«Η εκμάθηση της Ενσυνειδητότητας δεν είναι σαν τα μαθήματα πιάνου, όπου μπορείς να αναθέσεις σε κάποιον άλλο να το διδάξει στο παιδί σου.» ανέφερε η Susan Kaiser Greenland, εκπαιδεύτρια Mindfulness, η οποία εργάζεται με παιδιά. «Πρέπει να το μάθεις κι εσύ ο ίδιος.». 

Φυσικά, το να είσαι γονιός είναι μία απίστευτα αγχωτική εμπειρία από μόνο του. Για όσους μεγαλώνουν παιδιά, η εξάσκηση πρακτικών Ενσυνειδητότητας – και ιδανικά η εξάσκηση διαλογισμών Ενσυνειδητότητας για λίγα λεπτά κάθε μέρα – μπορεί να είναι βαθύτατα ευεργετική. Η Ενσυνειδητότητα επιτρέπει στους φροντιστές, όχι μόνο να μοιράζονται τις δεξιότητες της ευτυχίας και της αποδοχής με μία νέα γενιά, αλλά τους προσφέρει και την δυνατότητα, ταυτόχρονα, να προσέχουν τους εαυτούς τους.

«Για να παίξεις το παιχνίδι της ζωής Ενσυνείδητα,» δήλωσε η Sumi Loundon Kim, βουδιστική εφημέριος η οποία εργάζεται με την νεολαία στο πανεπιστήμιο Duke, «πρέπει να εξασκείς την Ενσυνειδητότητα.».

 

Original Article: https://www.nytimes.com/guides/well/mindfulness-for-children 

About Author