Mindfulness για Παιδιά (Part 3)

Σε έξι διαδοχικά άρθρα θα παρουσιάσουμε βασικές συμβουλές για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες, καθώς και διάφορες δραστηριότητες Ενσυνειδητότητας από τον αρθρογράφο των New York Times, David Gelles.

ΝΗΠΙΑ

Η φροντίδα παιδιών ηλικίας 2 έως 4 ετών μπορεί να είναι γεμάτη απίστευτες ανταμοιβές και εξαιρετικές δυσκολίες.

 

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

Κατά την διάρκεια λίγων μηνών, τα νήπια ανακαλύπτουν την γλώσσα, αποκτούν τον έλεγχο του σώματός τους και ξεκινούν να ασκούν την ανεξαρτησία τους. Ακόμα και σε αυτήν την νεαρή ηλικία, τα νήπια μπορούν να ξεκινήσουν να βιώνουν και να κατανοούν την Ενσυνειδητότητα. Όταν τα νήπια έχουν καλή διάθεση, οι πρακτικές Ενσυνειδητότητας μπορούν να τους βοηθήσουν να εξοικειωθούν περισσότερο με τις έννοιες της ευτυχίας και της γενναιοδωρίας. Αντίστοιχα, όταν τα νήπια αναστατώνονται, η Ενσυνειδητότητα μπορεί να τα βοηθήσει να προχωρήσουν από τις φευγαλέες εμπειρίες που πιθανόν τα έχουν κάνει να κλάψουν και να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε καινούριες, λιγότερο ενοχλητικές αισθήσεις. Αυτή η αλλαγή μετακινεί «την προσοχή τους από το ερέθισμα το οποίο τους έχει αναστατώσει, σε μία εμπειρία του παρόντος, όπως είναι η αίσθηση της αναπνοής τους.» ανέφερε η Susan Kaiser Greenland «Δεν προσποιούμαστε ότι το κακό δεν συμβαίνει, αλλά ας σκεφτούμε τρία καλά πράγματα τα όποια, επίσης, συμβαίνουν αυτή τη στιγμή.».

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παρουσιάσετε την Ενσυνειδητότητα στα παιδιά είναι, φυσικά, να την ενσωματώσετε στην συμπεριφορά σας. «Όταν σκέφτομαι την Ενσυνειδητότητα όσον αφορά τα παιδιά, σκέφτομαι την οικογενειακή κουλτούρα.» δήλωσε η Sumi Loundon Kim «Η έμφαση πρέπει να δοθεί στους γονείς.».

Από την στιγμή που τα παιδιά σας είναι μικρά, προσπαθήστε να δημιουργήσετε καλές συνήθειες όσον αφορά την προσοχή τους με το να τις εξασκείτε οι ίδιοι. Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

 

  • Μην κοιτάτε πολύ συχνά το κινητό σας όταν τα παιδιά σας είναι γύρω σας.

 

  • Περάστε χρόνο μαζί τους πραγματοποιώντας δραστηριότητες οι οποίες προάγουν την συγκέντρωση, την δημιουργικότητα και την έρευνα – όπως το διάβασμα, οι χειροτεχνίες και οι συζητήσεις – αντί να παρακολουθείτε συνεχώς τηλεόραση.

 

  • Αντιμετωπίστε τους άλλους ανθρώπους – και ειδικά τα παιδιά σας – με ευγένεια, ακόμα και όταν είστε απογοητευμένοι και αναστατωμένοι.

 

  • Και εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για τα πράγματα για τα οποία αισθάνεστε χαρούμενοι που υπάρχουν στην ζωή σας.

 

«Δεν αντιλαμβανόμαστε πόσες φορές κοιτάμε το τηλέφωνό μας, πόσες φορές είμαστε στον υπολογιστή μας με την πλάτη γυρισμένη.» δήλωσε η Sumi Loundon Kim «Η προσοχή μας διασπάται πολύ συχνά και διδάσκουμε αυτήν την συμπεριφορά και στα παιδιά μας. Μία προϋπόθεση για την καλλιέργεια της Ενσυνειδητότητας είναι η εξέταση των συνηθειών μας που αφορούν την προσοχή και το πόσο εύκολα αποσπάται και η προσπάθεια αλλαγής τους.».

 

ΑΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, η φροντίδα των νηπίων δεν είναι εύκολη. Η άσκηση που περιγράψαμε στο προηγούμενο απόσπασμα, γνωστή ως S.T.O.P., μπορεί να σας βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές.

Επιπλέον, το να γνωρίζουμε τα σώματά μας αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της πρακτικής της Ενσυνειδητότητας. Αυτό ξεκινά με την αναπνοή μας. Οι ασκήσεις αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με τους ρυθμούς του σώματός σας.

Δοκιμάστε την παρακάτω και, έπειτα, αναλογιστείτε πως θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην καθημερινότητά σας – ίσως όταν αισθάνεστε κουρασμένοι ή όταν ανησυχείτε για κάτι;

 

ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΕ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ

Αυτή η άσκηση μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πως οι διαφορετικοί τρόποι αναπνοής επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο νους και το σώμα μας αισθάνονται.

Βήμα 1ο: Με ένα παιχνίδι ανεμόμυλο για εσάς και το παιδί σας, καθίστε με την πλάτη σας σε ευθεία στάση και το σώμα σας χαλαρό

Βήμα 2ο: Φυσήξτε ταυτόχρονα στους ανεμόμυλους σας με βαθιές, μακριές ανάσες και παρατηρήστε πως αισθάνεστε. Αισθάνεστε ήρεμοι και χαλαροί; Είναι εύκολο ή δύσκολο να καθίσετε ακίνητοι;

Βήμα 3ο: Έπειτα, φυσήξτε στους ανεμόμυλους με κοφτές, γρήγορες  ανάσες. Πώς αισθάνονται τα σώματά σας τώρα; Αισθάνεστε το ίδιο τώρα που φυσήξατε γρήγορα με το πως αισθανόσασταν όταν φυσήξατε αργά;

Βήμα 4ο: Στην συνέχεια, φυσήξτε στους ανεμόμυλους σας με φυσιολογικές ανάσες. Πώς αισθάνεστε τώρα;

Βήμα 5ο: Τι παρατηρήσατε όσον αφορά τους τρόπους που επηρεάζουν οι διαφορετικοί τρόποι αναπνοής το σώμα σας;

 

Original Article: https://www.nytimes.com/guides/well/mindfulness-for-children 

 

About Author