Ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο δε χρειάζεται να φοβόμαστε. Στην πραγματικότητα, η εκπαίδευση στην αναγνώριση του θυμού στον εαυτό και στον άλλον καθώς και η έκφρασή του με κατάλληλους και παραγωγικούς τρόπους είναι σημαντικό βήμα στην συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Στην περίπτωση ενός παιδιού με ΔΕΠΥ, παράγοντες όπως η παρορμητικότητα (πρώτα σπρώχνει για να πάρει το παιχνίδι του και μετά σκέφτεται), η εύκολη ματαίωση («πάλι δε με άφησες να παίξω με τους φίλους μου») και η παρερμηνεία των προθέσεων του άλλου («εκείνος με χτύπησε πρώτος») αποτελούν επιπρόσθετους παράγοντες για παρέμβαση. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να διαχειριστεί καλύτερα τον θυμό του;
1.Αποφύγετε την επιθετικότητα με άσκηση
Ένα ισχυρό τονωτικό για τον εγκέφαλο είναι η σωματική άσκηση. Η άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα την ικανότητα να ελέγχεις τον θυμό.
2.Βάλτε τον θυμό σε λέξεις
Τα παιδιά χάνουν τον έλεγχο όταν δε μπορούν να λεκτικοποιήσουν τα συναισθήματά τους και την απογοήτευσή τους. Εκφράζοντας τον θυμό τους με λέξεις, θα τα βοηθήσει να τον ελέγξουν και να περιορίσουν τη βία.
3.Αποφύγετε την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών
Ο χρόνος που τα παιδιά περνούν μπροστά σε οθόνες, ελαττώνει τον χρόνο για σωματική άσκηση και κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να απαγορεύσουμε τελείως τους υπολογιστές αλλά είναι κρίσιμο να ελέγξουμε την υπερβολική χρήση τους.
4.Μάθετε στα παιδιά ότι ο θυμός είναι συναίσθημα και όχι πράξη
Αν τα παιδιά σταματήσουν και αναρωτηθούν «γιατί έχω θυμώσει» θα ελέγξουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους και θα αναζητήσουν βοήθεια.
5.Διδάξτε τον συμβιβασμό και τη διαπραγμάτευση
Η συνεργατική επίλυση προβλημάτων- δηλαδή σε συνεργασία με το παιδί- θα το βοηθήσει να αισθανθεί σημαντικό και θα ελαττώσει τις εκρήξεις.
6.Αναζητήστε συνοσηρές καταστάσεις
Ψυχολογικοί και σωματικοί παράγοντες- όπως η διαταραχή διαγωγής- συχνά εκδηλώνονται με ανεξέλεγκτο θυμό.
7.Κρατείστε σημειώσεις
Κλέψτε μερικά λεπτά καθημερινά να καταγράψετε τα επεισόδια θυμού του παιδιού σας. Η καταγραφή βοηθά να αντιληφθούμε συγκεκριμένες καταστάσεις που μπορεί να επιδεινώνουν τα επεισόδια θυμού.
8.Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία
Το «ξύλο» θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο. Αφενός επιδεινώνει το θυμό του παιδιού αφετέρου καλλιεργεί την εντύπωση ότι κάποιες φορές η χρήση βίας επιτρέπεται
9.Ο αρχηγός είστε εσείς
Αυτό δε σημαίνει ότι η οικογένεια πρέπει να λειτουργεί σαν στρατόπεδο. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ποιος είναι επικεφαλής και βάζει τους κανόνες.