Αυτοϋπηρέτηση (ύπνος, μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών)

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

 

Αυτοϋπηρέτηση (ύπνος, μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών)

 

Η αυτοϋπηρέτηση αναφέρεται σε όλα τα πράγματα που κάνουμε για να διατηρήσουμε το σώμα μας ασφαλές και υγιές. Για ένα βρέφος, οι γονείς είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τη φροντίδα και το μωρό απλά συμμετέχει. Οι κυριότεροι τομείς αυτοϋπηρέτησης για ένα βρέφος είναι: ύπνος, φαγητό/πόση, βούρτσισμα δοντιών, ντύσιμο και μπάνιο/καλλωπισμός.

Για φαγητό και πόση βλ. προηγούμενο άρθρο.

Ύπνος

Τα βρέφη κοιμούνται πολύ! Όταν είναι νεογέννητα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους με το να κοιμούνται, συνήθως μεταξύ 16-20 ώρες τη μέρα. Μόλις φτάσουν 1 έτους, κοιμούνται περίπου 14 ώρες τη μέρα συνολικά, μαζί  με 1-2 ελαφρούς ύπνους στη διάρκεια της ημέρας (nap). Παρόλα αυτά όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και μερικά κοιμούνται περισσότερο από άλλα.

Λόγω του κινδύνου του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (Sudden Infant Death Syndrome-SIDS) υπάρχουν κάποιες οδηγίες για πρακτικές ασφαλούς ύπνου για βρέφη. Για τις οδηγίες αυτές, βλέπε προηγούμενο άρθρο:

Το να κοιμίζουμε το μωρό είναι συχνά ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που αντιμετωπίζει ένας γονέας και συχνά οι ειδικοί προτείνουν διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες πρακτικές. Το καλύτερο είναι οι γονείς να υϊοθετούν τη μέθοδο με την οποία νιώθουν πιο άνετα και που ταιριάζει στο παιδί τους και στην οικογένεια.

Αν νιώθετε καταβεβλημένος προσπαθώντας να βοηθήσετε το βρέφος σας να κοιμηθεί μπορείτε να μιλήσετε στο γιατρό σας, σε ένα εργοθεραπευτή ή άλλο επαγγελματία υγείας.

 

Βούρτσισμα δοντιών

Τα δόντια ενός μωρού ξεκινούν να εμφανίζονται μεταξύ 4 μηνών και 1 έτους. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε τα δόντια του μωρού από τη στιγμή που θα εμφανιστούν και ο καλύτερος τρόπος να αναπτυχθεί αυτή η ρουτίνα είναι το να αρχίσουμε να πλένουμε το στόμα του από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα μικρό μαλακό πανάκι ή οδοντόβουρτσα με ελάχιστη επίστρωση φθοριούχου οδοντόκρεμας για να καθαρίσετε τα δόντια του, δύο φορές τη μέρα.

Προσπαθήστε να κάνετε το βούρτσισμα μια χαλαρή δραστηριότητα για το μωρό. Βάλτε το σε ένα άνετο σημείο, είτε ξαπλωμένο είτε καθιστό σε υποστηρικτικό καρεκλάκι. Τραγουδήστε ένα αστείο τραγούδι κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος! Προσπαθήστε να κάνετε τη ρουτίνα αυτή όταν το μωρό είναι ξεκούραστο και χορτάτο.

 

Ντύσιμο

Το ντύσιμο του μωρού μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση. Όταν είναι νεογέννητο, είναι δύσκολο να το κρατάτε και ταυτόχρονα να βάζετε τα άκρα του μέσα στα ρούχα. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κινείται, τότε είναι δύσκολο να το σταματήσετε για όσο χρειάζεται για να ντυθεί! Τα καλά νέα είναι ότι γύρω στο 1 έτος περίπου, το μωρό βοηθάει στο ντύσιμό του δίνοντας το χέρι ή το πόδι του.

Αν δυσκολεύεστε με το ντύσιμο του μωρού σας για οποιονδήποτε από τους παρακάτω λόγους, πιθανόν να πρέπει να μιλήσετε με ένα εργοθεραπευτή:

  • Το μωρό φαίνεται εξαιρετικά δύσκαμπτο ή εξαιρετικά εύκαμπτο σε σχέση με το αναμενόμενο για την ηλικία του
  • Το μωρό έχει σωματικές δυσκολίες που δυσκολεύουν το ντύσιμο
  • Όταν προσπαθείτε να το ντύσετε, αναστατώνεται πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία του

 

Μπάνιο και καλλωπισμός

Τα μωρά συνήθως δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να βοηθούν όταν τα κάνετε μπάνιο ενώ κάποιες φορές μπορεί και να αντιδρούν.

Αν έχετε δυσκολία στο να πλύνετε ή να περιποιηθείτε το μωρό σας για οποιονδήποτε από τους παρακάτω λόγους, πιθανόν να χρειάζεται να μιλήσετε με έναν ειδικό:

  • Το μωρό σας φαίνεται εξαιρετικά δύσκαμπτο ή εξαιρετικά άκαμπτο σε σχέση με το αναμενόμενο για την ηλικία του
  • Το μωρό σας έχει σωματικές δυσκολίες που δυσκολεύουν το πλύσιμο/περιποίηση
  • Όταν προσπαθείτε να το πλύνετε/καλλωπίσετε, αναστατώνεται πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία του                                                                                                                        %ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b9%ce%bf_%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%b5%ce%be%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7

About Author