Χριστουγεννιάτικα Δώρα: Να πάρω ηλεκτρονικό παιχνίδι ή όχι;

Χριστουγεννιάτικα Δώρα: Να πάρω ηλεκτρονικό παιχνίδι ή όχι;

Καθώς οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές πλησιάζουν πολλοί γονείς και συγγενείς αναρωτιούνται τι δώρο να επιλέξουν για τους αγαπημένους μικρούς φίλους. Τα ηλεκτρονικά είτε αφορούν πλατφόρμες (π.χ. tablets) είτε παιχνίδια είναι πάντα στη λίστα των αγαπημένων δώρων των μικρών!

Τι πρέπει να προσέξουμε όμως κατά την αγορά ενός τέτοιου δώρου;

  • Θα ήταν πολύ σωστό να ρωτήσουμε αρχικά τους γονείς του παιδιού εάν επιθυμούν ένα τέτοιο δώρο για το παιδί τους. Μην ξεχνάμε ότι τα ηλεκτρονικά μέσα κρύβουν πολλούς κινδύνους και για αυτό πολλοί γονείς προτιμούν να μην έχουν τα παιδιά τους δικό τους tablet ή να μην λάβουν το ηλεκτρονικό παιχνίδι που επιθυμούν προκειμένου να μην μένουν πολλές ώρες online. Οι γονείς έχουν την ευθύνη της ανατροφής του παιδιού και ένα τέτοιο δώρο που δίνει τη δυνατότητα της πρόσβασης στο μαγικό αλλά και ταυτόχρονα χαοτικό για τα παιδιά κόσμο του διαδικτύου απαιτεί σίγουρα την συγκατάθεσή τους.
  • Εάν οι γονείς συμφωνήσουν με την ιδέα μας θα πρέπει σίγουρα να λάβουμε υπόψη μας την ηλικία του παιδιού. Ειδικά για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία μπορεί να απευθύνονται ακόμα και μόνο για ενηλίκους, θα πρέπει να εξακριβώσουμε εάν επιτρέπονται για την ηλιικία του παιδιού στο οποίο θα το δωρίσουμε. Πίσω από κάθε ηλεκτρονικό παιχνίδι φαίνεται καθαρά από ποιες ηλικίες και μετά ενδείκνυται (π.χ. +10, σημαίνει ότι απευθύνεται σε παιδιά 10 ετών και άνω) ενώ επίσης μας ενημερώνει και για το τι περιέχει το κάθε παιχνίδι (π.χ. βία, βωμολοχίες κλπ)
  • Ας θυμόμαστε ότι τα παιδιά κάτω των δύο ετών είναι καλό να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
  • Εάν αποφασίσουμε τελικά να πάρουμε ένα τέτοιο δώρο θα πρέπει να βάλουμε ή να ενημερώσουμε τους γονείς να βάλουν ένα φίλτρο γονικού ελέγχου προκειμένου να αποφεύγεται από τα παιδιά η πρόσβαση σε ακατάλληλους ιστοχώρους.
  • Ακόμα, ας θυμόμαστε ότι πολλά παιχνίδια ή άλλα μέσα (π.χ. συσκευές μουσικής όπως ipods) δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για αυτό πριν το αγοράσουμε. Επιπλέον, θα ήταν εύλογο να τσεκάρουμε και τις ρυθμίσεις ασφαλείας όπως για παράδειγμα εάν απαιτεί η συσκευή την καταχώρηση της τοποθεσίας μας.
  • Εάν τελικά μπει ένα τέτοιο δώρο στο σπίτι μας, θα ήταν πολύ σημαντικό πριν το δώσουμε στο παιδί να συμφωνήσουμε από κοινού ποιες ώρες και για πόση ώρα θα ασχολείται με αυτό.

Όποιο δώρο και αν αποφασίσουμε για τα παιδιά μας ή για τα παιδιά των φίλων μας αυτά τα Χριστούγεννα ας θυμόμαστε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξουμε μια συζήτηση για την τεχνολογία, τα διαδικτυακά παιχνίδια, τους περιορισμούς και τις δυνατότητές τους. Η ανοιχτή και άμεση επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος να ενημερώσουμε τα παιδιά και ο καλύτερος τρόπος   να νιώσουν και εκείνα την απαραίτητη ασφάλεια να μας μιλήσουν για τος διαδικτυακές τους εμπειρίες ή οτιδήποτε τα απασχολεί!

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1

Καλές Γιορτές!

About Author