Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

(Sudden Infant Death SyndromeSIDS)

 

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Παιδιατρικής έχει εκδώσει κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου:

          1. Το βρέφος πρέπει να κοιμάται σε ύπτια θέση. Η θέση ύπνου στο πλάι δεν είναι ασφαλής και δεν         πρέπει να προτιμάται. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο ή είναι σε θέση να γυρνά δεξιά και αριστερά, χωρίς βοήθεια. Δώστε την ίδια οδηγία σε όλους όσους ασχολούνται με τη φροντίδα του παιδιού σας.

  1. Ο ύπνος του βρέφους να είναι σε σταθερή επιφάνεια.Το στρώμα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό και να καλύπτεται από σεντόνι.
  1. Κρατήστε την κούνια όσο πιο άδεια γίνεται. Στην κούνια του βρέφους δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά αντικείμενα, μαξιλάρια ή χνουδωτά παιχνίδια.Να αποφεύγονται κουβέρτες ή παπλώματα και όταν χρησιμοποιούνται να ασφαλίζονται στα πλάγια της κούνιας, για να μη μπορεί το βρέφος να καλύψει το πρόσωπό του. Η χρήση υπνόσακου πρέπει να ενισχύεται.
  2. Συνίσταται το βρέφος να κοιμάται σε χωριστό κρεβάτι, αλλά στον ίδιο χώρο με τους γονείς. Ιδανικά, το βρέφος πρέπει να κοιμάται στο δωμάτιο των γονέων μέχρι 1 έτους ή τουλάχιστον μέχρι 6 μηνών. Ο ύπνος του βρέφους σε πολυθρόνα, καναπέ ή στο κρεβάτι των γονέων πρέπει να αποφεύγεται.

        5. Δίνουμε πιπίλα στο βρέφος, αν τη δέχεται, όταν το βάζουμε για ύπνο. Δεν πιέζουμε το βρέφος να την πάρει, δεν τη βουτάμε σε γλυκά διαλύματα. Σε παιδιά που θηλάζουν δίνουμε πιπίλα μετά τις 3 έως 4 εβδομάδες. Αν το μωρό σας δεν ενδιαφέρεται για την πιπίλα, μην το πιέζετε. Δοκιμάστε ξανά άλλη μέρα.

  1. Αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο που κοιμάται το βρέφος.Το βρέφος πρέπει να είναι ελαφρά ντυμένο και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι ευχάριστη.
  2. Δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση συσκευών συνεχούς παρακολούθησης του βρέφουςστο σπίτι, παρά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις, καθώς δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να δείχνει ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης SIDS .

 

About Author