Φωνολογική ενημερότητα στο σπίτι

Ο νέος ιός έφερε αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Το ότι μένουμε σπίτι, όμως, δεν σημαίνει πως σταματάμε να μαθαίνουμε. Παρακάτω θα βρείτε 5 προτεινόμενες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της φωνολογικής ενημερότητας των παιδιών προσχολικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

 

1. Διαγωνιστείτε για το ποιός θα βρει τα περισσότερα αντικείμενα μέσα στο σπίτι που ξεκινούν από Κ (π.χ. Καρέκλα, καναπές κλπ). Δώστε χρόνο στο παιδί να σκεφτεί, και όταν τελειώσει η δραστηριότητα αφήστε το να επιλέξει ένα βραβείο που εκείνο θέλει (π.χ. Ένα σοκολατάκι ή να δείτε την αγαπημένη του ταινία το βράδυ). Μπορείτε να κάνετε την δραστηριότητα με όλα τα γράμματα/φωνήματα.

 

 

2. Απλώστε τη μπουγάδα με τις λέξεις! Γράψτε μια λέξη  σε ένα χαρτί και κόψτε τη σε τετράγωνα, στα σημεία που χωρίζονται οι συλλαβές. Δέστε ένα σκοινί σε δυο σημεία του σπιτιού ή κρατήστε το τεντωμένο με τα χέρια σας και αφήστε το παιδί να βάλει τις συλλαβές επάνω στο σκοινί χρησιμοποιώντας μανταλάκια. Στη συνέχεια διαβάστε τα κομμάτια μαζί ώστε να ανασυντεθεί η λέξη που είχατε γράψει εξαρχής. Μπορείτε, με τον ίδιο τρόπο, να κάνετε αυτήν τη δραστηριότητα, χωρίζοντας τις λέξεις σε γράμματα/φωνήματα, αντί για συλλαβές

 

3. Παίξτε μουσική με τις λέξεις! Εάν το παιδί σας έχει κάποιο μουσικό όργανο ή παιχνίδι με το οποίο παίζει μουσική ( πχ τύμπανο), μπορείτε να παίξετε μαζί μουσική ενώ λέτε λέξεις, χωρίζοντάς τις σε συλλαβες. Για παράδειγμα, εάν παίζετε με τύμπανο, θα χτυπάτε μια φορά το τύμπανο σε κάθε συλλαβή. Ξεκινήστε από απλές δισύλλαβες λέξεις και προχωρήστε σε μεγαλύτερου μήκους λέξεις. Εάν δεν έχετε  κάποιο παιχνίδι που παίζει μουσική, μπορείτε να χτυπάτε παλαμάκια σε κάθε συλλαβή.

 

 

4. Για τα πιο κινητικά παιδιά, μπορείτε να κολλήσετε στο πάτωμα με σελοτέιπ χαρτόνια ή πολύχρωμα χαρτιά, πάνω στα οποία έχετε γράψει συλλαβές. Αρχικά αφήστε  το παιδί να κάνει κουτσό πάνω στις συλλαβές ενώ εσείς τις λέτε δυνατά. Αργότερα, πείτε στο παιδί να λέει εκείνο τις συλλαβές την ώρα που πηδάει από χαρτόνι σε χαρτόνι.

 

 

5. Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού! Γράψτε σε χαρτί λέξεις χωρισμένες σε συλλαβές και σε γράμματα και κρύψτε τις σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Συλλαβίστε στο παιδί την πρώτη λέξη (πχ αν έχετε κρύψει το πρώτο στοιχείο στον καναπέ, πείτε του «κα-να-πες» ή «κ-α-ν-α-π-ε-ς»). Όταν πάει στον καναπέ θα βρει ένα χαρτί με μια άλλη λέξη γραμμένη σε κομμάτια. Βοηθήστε το να την διαβάσει ώστε να βρει που είναι κρυμμένο το επόμενο στοιχείο. Στο τέλος μπορείτε να έχετε κρύψει, αντί για στοιχείο, ένα αγαπημένο του παιχνίδι ή μια αγαπημένη του λιχουδιά.

 

Χατζηδημητρίου Ανδρέας – Λογοπεδικός

About Author