ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Το Καλοκαίρι τελείωσε και όλοι είμαστε έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά! Για πολλούς από εμάς ξεκινά για πρώτη φορά το δημοτικό σχολείο. Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί την ειδική συμβολή του γονιού. Ας δούμε τους σταθμούς της ημέρας ενός μαθητή της α΄δημοτικού και τη στάση που πρέπει να έχει ο γονέας.

Η ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑ

Κάθε πρωί ο Μικρός Νικόλας σηκώνεται στις 7 πμ περίπου και πρέπει να χτενίσει τα μαλλιά του, να ντυθεί, να φάει το πρωινό του και να πλύνει τα δόντια του. Είναι όμως αυτό μια αυθόρμητη διαδικασία; Στόχος του γονιού είναι να δημιουργηθεί μια πρωινή ρουτίνα, ώστε ο Μικρός Νικόλας σιγά σιγά να αυτονομηθεί και να μπορεί να εκτελεί αυτές τις εντολές χωρίς καν να του ζητηθούν.

Tips: Για να υιοθετηθεί μια πιο λειτουργική ρουτίνα είναι απαραίτητο να έχει ετοιμάσει ο Μικρός Νικόλας από το βράδυ την τσάντα και τη φορεσιά του.

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μόλις επιστρέψει ο Μικρός Νικόλας στο σπίτι και μετά το μεσημεριανό του γεύμα, πρέπει να ακολουθήσει η μελέτη των μαθημάτων. Η ακριβής ώρα του διαβάσματος είναι αναγκαίο να έχει ανακοινωθεί στο παιδί ως πάγια και να τηρείται με ευλάβεια. Συγκεκριμένα, μπορεί ο γονιός να κάνει μία συζήτηση με το παιδί και να συμφωνήσουν από κοινού, ότι η ώρα διαβάσματος  θα είναι πχ. τρεις με τέσσερις, ώστε όλο το απόγευμα να είναι ελεύθερο για παιχνίδι και τις υπόλοιπες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Tips: Εάν το παιδί μετά από υποδείξεις δεν έχει ξεκινήσει τη μελέτη του, μην του παρέχετε βοήθεια, ώστε να καταλάβει ότι η ασυνέπεια δεν επιβραβεύεται. Είναι πιο σημαντικό ο Μικρός Νικόλας να μάθει να λειτουργεί με συνέπεια παρά να πάει διαβασμένος στο σχολείο.

 

ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Ανακοινώνεται η ώρα μελέτης στον μαθητή και αυτός καλείται να καθίσει στον χώρο μελέτης. Σημαντικό είναι να μην αποσπάται η προσοχή του, γι αυτό ο χώρος μελέτης θα πρέπει να είναι καθαρός, συμμαζεμένος και χωρίς πολλά διακοσμητικά στοιχεία. Ας φανταστούμε τον ιδανικό χώρο μελέτης ως εξής:

Ένα άδειο γραφείο βρίσκεται κολλημένο στον τοίχο και πάνω του ένα κουτί με όλα τα απαραίτητα: δύο ξυσμένα μολύβια, μία γόμα, μία ξύστρα, ένας χάρακας και ξυλομπογιές. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ένα παγουρίνο και χαρτομάντηλα. Κάθε δικαιολογία για τουαλέτα έχει εξαφανιστεί! Αυτό προϋποθέτει φυσικά να έχει πάει στην τουαλέτα πριν καθήσει για διάβασμα…

Tips: Στον τοίχο ακριβώς μπροστά από το γραφείο, ο Μικρός Νικόλας μπορεί να έχει κρεμασμένο ένα μοναδικό, χειροποίητο πίνακα καθηκόντων. Η κατασκευή του συγκεκριμένου πίνακα από όλη την οικογένεια μαζί είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για επικοινωνία και έκφραση!

 

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

Ήρθε η ώρα του ύπνου! Ο Μικρός Νικόλας βρίσκεται στην ανάπτυξη και αυτό σημαίνει ότι πέραν της ισορροπημένης διατροφής, χρειάζεται και δέκα ώρες ύπνου! Είναι πολύ σημαντική η χαλάρωση και η τρυφερότητα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας λίγο πριν ξαπλώσουμε. Η προετοιμασία του ύπνου πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον μισή ώρα πριν φτάσουμε στο κρεβάτι, ώστε να αποφεύγεται η βιασύνη κατά το μπάνιο.

Tips: Οι έρευνες δείχνουν ότι η τηλεόραση και το τάμπλετ πριν τον ύπνο δυσκολεύουν πολύ τη φυσιολογική λειτουργία του παιδικού εγκεφάλου. Αντίθετα, η ανάγνωση λογοτεχνίας  από μικρή ηλικία χτίζει στον Μικρό Νικόλα μία σχέση αγάπης με το βιβλίο, η οποία ενισχύει τη μνήμη, την αντίληψη, την προσοχή και τη δημιουργική φαντασία. Επίσης, το λογοτεχνικό βιβλίο είναι αυτό που προσφέρει στο παιδί γνώσεις υποβάθρου και βαθύτερα κίνητρα μάθησης.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στη διεπιστημονική μας ομάδα. Θα χαρούμε να φτιάξουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα οργάνωσης της μελέτης για το παιδί σας, καθώς και να κάνουμε έναν προληπτικό έλεγχο μαθησιακών δυσκολιών.

 

Οι ειδικοί παιδαγωγοί

Δανάη Ομήρου και  Πανωραία Ξυδάκη

Και η παιδοψυχίατρος

Έφη Μπάρλου

Καλή σχολική χρονιά!!!

About Author