ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Το καλοκαίρι έφτασε και είναι καιρός για ξεκούραση! Ποιος είπε όμως ότι δεν μπορούμε να συνδυάσουμε την ξεκούραση με τη διασκέδαση; Σας ετοιμάσαμε, λοιπόν, μια φανταστική δραστηριότητα που θα βοηθήσει πολύ τους μικρούς μας φίλους που θα πάνε στην Α’ Δημοτικού.

 

 Παρακάτω θα βρείτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι (το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε και να πλαστικοποιήσετε), που μπορείτε να παίρνετε και στην παραλία. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φτάσει ο πειρατής στο νησί με τον κρυμμένο θησαυρό, περνώντας πρώτα από όλα τα εμπόδια και συλλέγοντας τα πράγματα που χρειάζεται για το περιπετειώδες ταξίδι του. Θα χρειαστείτε δύο κοχύλια για πιόνια. Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο νησί.

 

Τα εμπόδια που πρέπει να περάσουν οι παίκτες δεν είναι παρά ερωτήσεις συγκερασμού. Ο ενήλικας λέει μία – μία τις φωνές στο παιδί (αργά και καθαρά) κι εκείνο πρέπει να βρει τη λέξη που σχηματίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να λέμε τις φωνές έτσι όπως ακούγεται η λέξη, ασχέτως ορθογραφίας (π.χ. στη λέξη «θάρρος», θα πούμε “θ-α-ρ-ο-ς” κι όχι “θ-α-ρ-ρ-ο-ς”).

 

Τι είναι ο συγκερασμός;

Ο συγκερασμός αποτελεί μία από τις δυσκολότερες δοκιμασίες της φωνολογικής ενημερότητας – αν όχι τη δυσκολότερη – και βοηθάει το παιδί να επεξεργάζεται καλύτερα τη γλώσσα, προκειμένου να αναπτύξει τον γραπτό του λόγο. Το παιδί καλείται να αναγνωρίσει τα φωνήματα, να τα οργανώσει και να σχηματίσει στο γλωσσικό του σύστημα νοερά τη λέξη, προτού την αποτυπώσει γραπτά.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ

 

Καλό καλοκαίρι!

Κωστίδου Ελένη

Λογοθεραπεύτρια

About Author